ESCLEROTERÀPIA
(TRACTAMENT DE VARIUS  I ARANYES VASCULARS)
 
 

Escleroteràpia (o Microescleroteràpia) és el tractament d’elecció per varius i aranyes vasculars. Es una tècnica establerta des de fa molts anys, i actualment és el tractament més segur, fiable i efectiu.

Aranyes vasculars o Telangiectàsies
Les aranyes vasculars són petits vasos sanguinis que s’han dilatat de manera anormal. Es troben a la part més superficial de la pell, de color vermell o blau. Solen ser un problema estètic per a moltes persones, i també poden causar símptomes tals com molèstia i picor.

Varius reticulars
Les varius reticulars són vasos sanguinis dilatats també, però de més grandària (1-3mm de diàmetre) i localitzats a més profunditat que les aranyes vasculars. Es troben normalment a les cames.

Causes de les varius i aranyes vasculars
Aproximadament un 50% de la població pateix de varius o aranyes vasculars. Les causes solen ser genètiques, posteriors a l’embaràs o per estar dempeus de manera prolongada.  El sistema venós impulsa la sang dels peus cap amunt, en direcció al cor. Per evitar que la sang torni enrere per efecte de la gravetat, les venes tenen vàlvules que impedeixen el reflux. Però quan aquestes vàlvules no funcionen correctament, llavors la sang s’acumula a les venes i aquestes es dilaten de manera anormal.

El tractament
La escleroteràpia dura normalment uns 30-40 minuts. Es tracta de la injecció d’una medicació esclerosant de manera superficial directament a les venes afectades. El tractament no és dolorós, tot i que a vegades es nota una mica de molèstia. La solució esclerosant provoca la inflamació i tancament del vas injectat, i la seva posterior desaparició. Just després de la escleroteràpia, s’aplica compressió a les cames tractades per mitjà de mitges mèdiques. Aquestes s’han de deixar posades durant 24-72 hores i més endavant, durant el dia tant com es pugui.

 

  Riscos i efectes secundaris
Tota medicació comporta el risc de provocar al·lèrgia, tot i que en el cas del producte utilitzat pel nostre equip mèdic, aquest és mínim.
Els efectes no desitjats més comuns en la escleroteràpia són els dipòsits d’hemosiderina i el “matting”, que normalment són taques fosques, causades per la deposició de ferritina en la zona tractada, o per la ruptura dels vasos tractats. Aquestes taques desapareixien en uns 6-12 mesos.
Un altre efecte no desitjat és necrosi cutània que pot acabar en cicatrització, tot i que és molt rar.

Resultats
Normalment són necessàries 2-4 sessions de tractament per tal d’obtenir els millors resultats, tot i que això varia segons l’individu. Tot i que no es poden garantir els resultats, els estudis han demostrat que la escleroteràpia pot produir millores en l’aparença de les varius fins a un 80%.

Font d'informació: arxius del BCAM (British College of Aesthetic Medicine), 2017.

Reserva la teva consulta aquí