DERMAROLLER (TERÀPIA D’INDUCCIÓ DEL COL·LAGEN)

 
 

El concepte de la teràpia d’inducció del col·lagen és simple: estimular la producció pròpia de col·lagen cutani, reduint l’aparença de les arrugues i millorant la textura de la pell. Després d’aplicar anestèsia local per mitjà d’una crema de lidocaïna, s’utilitza un rodet mèdic estèril (conegut com Dermaroller) que conté unes 200 agulles finíssimes, i que produeixen gran quantitat de canals microscòpics a nivell de la dermis profunda. Aquesta “ferida controlada” estimula l’organisme a sintetitzar col·lagen per reparar la pell. Els canals també permeten una millor penetració de productes tòpics de tractament. Els resultats poden durar 5-10 anys, o més.

L’ús del dermaroller és ideal pel tractament no quirúrgic i no ablatiu de varies afectacions de la pell , tals com envelliment (arrugues, estries), cicatrius (acne, cirurgia, ferides antigues) i problemes de pigmentació.

Un gran nombre d’estudis clínics han demostrat que l’ús del dermaroller en la teràpia d’inducció del col·lagen són tan efectius com altres tractaments més agressius, tals com làsers fraccionats, dermabrasió, o peelings químics. També s’ha demostrat que la estimulació del col·lagen i la elastina és comparable a tractaments de LPI (Llum Polsada Intensa) i Fraxel, el que ajuda a augmentar el gruix cutani i per tant reduir arrugues, estries i cicatrius.

 • Problemes estètics tractats amb el Dermaroller
  Arrugues i línies fines
 • Pèrdua d’elasticitat de la pell
 • Cicatrius d’acne i quirúrgiques
 • Estries
 • Pigmentació irregular (taques solars, melasma, etc.)
 • Caiguda del cabell

Com funciona el Dermaroller?
L’ús del dermaroller estimula la producció de col·lagen propi, per mitjà de la introducció de les microagulles durant el tractament. El rodet mèdic estèril es passa sobre la superfície de la pell prèviament anestesiada, deixant una sèrie de canals o columnes microscòpiques, de aproximadament 0.07-0.25 mm de diàmetre, amb diferents fondàries (1.5-3mm). Els dermarollers mèdics arriben fins a la capa papil·lar de la dermis, que és on es troben les fibres de col·lagen i elastina.

  El procediment engega la producció pròpia de col·lagen i elastina, amb noves cèl·lules cutànies, el que resulta en una pell més gruixuda, voluminosa i rejovenida. Tot i que el dermaroller es fa servir majoritàriament a la cara, es pot utilitzar també per tractar estries en cames i abdomen, o per rejovenir la pell de mans, escot, etc. El tractament és apte per qualsevol tipus de pell.
El dermaroller per ús a casa tenen una acció molt més superficial (uns 0.3mm), i la seva funció és la de facilitar l’acció dels productes que acompanyen el tractament. Les petites obertures fetes amb el dermaroller d’ús domèstic es tanquen molt ràpidament

El tractament
Abans del tractament, es prepara la pell amb l’aplicació diària de cremes amb vitamines A i C durant un mínim de dues setmanes. Durant els dos mesos després del tractament, es recomana una rutina similar per ajudar a la síntesi de nou col·lagen i al rejoveniment de la pell.

La utilització del dermaroller mèdic dura entre 10 minuts i una hora, depenent de la extensió de pell a tractar. Tot i que s’aplica anestèsia tòpica prèviament, és possible  notar una mica de molèstia durant el tractament. Un cop finalitzat, el teu metge et donarà el dermaroller per fer servir a casa, junt amb els productes que l’acompanyen, per millorar els resultats del procediment.

Després del tractament
Normalment, la pell queda inflamada, vermella o rosada durant les dues primeres hores, semblant a com es veu després de prendre el sol. Depenent del nivell de tractament portat a terme i de la longitud de les agulles, pot aparèixer una mica d’hemorràgia superficial (petèquia) o hematomes. També és normal sentir la pell calenta, tibant i més sensible durant unes 24-48 hores.
La recuperació pot tardar entre un i uns quants dies, depenent del nivell de tractament i de la longitud de les agulles del dermaroller. La majoria de pacients poden tornar a les seves activitats normals al dia següent.

Riscs i efectes secundaris
Després del tractament pot aparèixer descamació i sequedat de la pell, a vegades amb formació de mílies (granets blancs) o hiperpigmentació (taques fosques), tot i que és rar. Si el pacient pateix regularment d’infeccions d’herpes cutani, aquestes poden aparèixer novament.

Resultats
Els signes de regeneració cutània poden tardar entre 4 i 8 setmanes en aparèixer, tot i que aniran millorant gradualment. Un tractament únic pot produir resultats visibles, tot i que es recomana una sèrie de 2 a 5 tractaments espaiats cada 2 mesos, juntament amb el règim d’ús personal, per tal d’assolir els millors resultats.

Contraindicacions
La teràpia d’inducció del col·lagen amb dermaroller és apta per qualsevol tipus de pell. Tot i això, no es recomana en els casos següents:
 • Haver rebut tractament amb Roaccutane durant els últims 3 mesos
 • Presentar ferides obertes, talls o abrasions a la pell
 • Haver rebut radioteràpia durant els últims 12 mesos
 • Presentar infeccions d’herpes símplex, o qualsevol altra infecció o afecció crònica a la zona de la pell a tractar
 • Tenir falta de sensació a la zona a tractar
 • Haver presentat cicatrius queloides o hipertròfiques en el passat, o cicatrització de poca qualitat
 • Embaràs i lactància

Exemples
Per veure fotografies no trucades de pacients reals tractats exclusivament pels metges de Medical Aesthetics, ves aquí

Font d'informació: arxius del BCAM (British College of Aesthetic Medicine), 2017.

Reserva la teva consulta aquí